Óbuda-Békásmegyer az országos élbolyban

Archív

Hollós Korvin Lajos u  4-5-6 .

Jelentős költségmegtakarítást érnek el a kerületben az önkormányzati Vagyonkezelő felügyeletével korszerűsített panelépületek. Ugyanakkor a FŐTÁV az I LOVE PANEL kampányában keresi a legszebben felújított panellakást.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tulajdonát képező Óbudai Vagyonkezelő Zrt. társasházkezelő osztálya az elmúlt két évben jelentős fejlődésen, átalakuláson ment át, ami mind a személyeket, mind a munkamódszert, mind az egész céges hátteret érinti. Egy sokkal korszerűbb, modernebb, innovatívabb társasházkezelés folyik, amelyre a legjobb példa, hogy országos szinten is a legtöbb felújítás az önkormányzat cége által kezelt házaknál történik fajlagosan, egyetlen olyan közös képviselet sincs, amely ennyi albetétet fel tud újíttatni problémamentesen.

A tapasztalatok alapján a közösségeket – kellő tájékozottság hiányában – megosztják a felújítások, ezért minden program előtt több tájékoztatót tartanak a Vagyonkezelő munkatársai, külön bizottság felügyeli a felújításokat, annak érdekében, hogy a folyamatok teljesen átláthatók legyenek. A szakértői, tapasztalt közös képviselet képes összefogni az egészet és végig tájékoztatni a lakóközösséget, ami azért fontos, mert az ilyen beruházásoknál 70% a szervezés és a papírmunka, és csupán 30% a műszaki kivitelezés. Az önkormányzat és cége, a társasházkezelői teendőkön túl jogi, pénzügyi, szociális kérdésekben is segítséget nyújt. A sikeres működés bizonyítéka, hogy egyre több óbudai társasház csatlakozik a Vagyonkezelő Zrt. által üzemeltetett osztályhoz.

A felújításokat általában egy lebonyolító cég végzi megbízásos szerződéssel, amely tartalmazza a felmérést, a pályázati előkészítést,  a versenyeztetést, terveztetést, a műszaki ellenőrzést, a végelszámolást, szakhatósági bejelentéseket, a lakók tájékoztatását. Mindezek lebonyolításáért 2% a sikerdíj, amelyet csak abban az esetben kell kifizetni, ha a projekt megvalósul.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatja az önerős beruházásokat, 5 éven keresztül lakásonként havi 1500 forinttal, ami azt jelenti, hogy közel 20%-al járul hozzá a hat-hétezer forintos költségnövekedéshez.

Tavaly 1 milliárd forintnyi Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram projektet bonyolított le sikeresen az önkormányzat cége. Az elvégzett munkanemek:  homlokzati hőszigetelés, alsó és felső födémszigetelés, közös nyílászárók cseréje,  a lakás nyílászárók cseréje a tulajdonosok döntésének megfelelően. Ezzel a felújított épületeknél 30-50 százalékos energiamegtakarítást érnek el a fűtési célú hőenergiából.

Az idei beruházásoknál ezeket a projekteket lakástakarék-pénztári szerződésekkel fedik le, amelynek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a lakástulajdonosok nem hiteltörlesztést fizetnek a beruházás összegének megtérítésénél, hanem emelt közös költséget. Senki tulajdonára nem kerül jelzálog, a lakástakarék-pénztári megtakarítások jelentik a banknak a fedezetet, vagyis  a társasház gazdálkodása. Általában 100 milliós tétel a felújítások összege, mégis a költségtömeg-növekedés nem haladja meg a 7 ezer forintot  lakásonként.

Jelenleg az alábbi helyszíneken folynak munkálatok:

Lukács György utca 24-27., 76 lakás

Lukacs Gy.24-27

A 32 éve épült házban az alábbi munkanemek valósultak meg: tetőszigetelés, homlokzatszigetelés, nyílászárók cseréje, gépészeti korszerűsítés – amelynek során a ház saját hőközpontot fog üzemeltetni -, elektromos szekrények korszerűsítése, új villámvédelmi rendszer kiépítése, lépcsőházak festése, burkolása, postaládák cseréje, korszerű távleolvasós vízórák beüzemelése. A saját hőközpont létesítésére a ház  jelentős kedvezményt kapott a Főtávtól, így a hőközpontra szánt 8 milliós beruházás azonnal megtérült, a továbbiakban pedig 26% megtakarításra számíthatnak éves szinten a hőenergia árából. A fentiekben felsoroltak eredményeként,  a 100 milliós beruházás összege 6-7 év alatt megtérül. Az önkormányzat több mind  7 millióval támogatta a projektet közvetlen, valamint 3 millióval közvetett módon, mivel a Vagyonkezelő a lebonyolítást térítésmentesen végezte. A munkálatok 2013 július közepén kezdődtek és október végén fejeződnek be.

Madzsar József utca 5., 165 lakás

Madzsar 5.Tavaly újították fel a Madzsar József utca 1-3. szám alatti 15 emeletes panelházat, idén októberben az 5. szám alatti épület alsó-felső födémszigetelése, homlokzatszigetelése, festése, közös nyílászárócseréje fejeződik be.

Erre a beruházásra 174 millió forintot fordítottak, a várható befejezés 2013 október közepe.

Szindbád utca 2., 165 lakás

A Szindbád utcai társasháznál az alsó-felső födémszigetelés, homlokzatszigetelés, festés, közös nyílászárók cseréjén kívül a fűtést is korszerűsítették, ennek köszönhetően szabályozhatóvá és mérhetővé vált a fogyasztás. A beruházás összege 192 millió forint volt.

Itt  már a műszaki átadás folyik, szeptember végére várható a teljes átadás.

Margitliget utca 2-3., 330 lakás

A Margitliget utcai társasházaknál az alsó-felső födémszigetelés, homlokzatszigetelés, festés, közös nyílászárók cseréje valósult meg, a 3. szám alatt a fűtés korszerűsítése is megtörtént. A beruházás összege 172 millió forint a 2. számú épületnél, 192 millió a 3-asnál. Az átadás 2013 október közepére várható.

Hollós Korvin Lajos utca 4-6., 300 lakás

Idén indul a Hollós Korvin Lajos utca 4-6. szám alatti 300 lakásos épület felújítása, több mint 300 milliós beruházással, amely során a már felsorolt munkanemek készülnek el. A felújítás összköltsége mellett a költségnövekedés lakásonként 5000 forint alatt marad.

Hollós Korvin Lajos u  4-5-6 .

Felhívjuk a kerületi lakosok figyelmét, hogy amennyiben szeretnének csatlakozni pályázatainkhoz, vagy ránk bíznák a közös képviseletet, úgy szívesen fogadják Önöket a Társasházi Közös Képviseleti Osztály dolgozói, a Pacsirtamező utca 49. szám alatti irodában. Telefonos felvilágosítást a (06-1) 430-21-70 ügyfélszolgálati számon kaphatnak.

panellakas_200_300A kerület lakosai számára is érdekes lehet a FŐTÁV Zrt. I LOVE PANEL kampánya, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a panel lakótelepek és a panellakások is megfelelő lakókörnyezetet tudnak biztosítani az embereknek és felsorakoztassa azok előnyeit. A kampányban, melynek keretében a FŐTÁV Zrt. keresi a legszebb panellakást, értékes nyereményekért lehet pályázni felújított panellakásokkal. Jelentkezni 2013. október 11-ig lehet.  A kampánynak külön Facebook oldala van: www.facebook.com/fotavzrt.

Építész tervező: Csap Viktor/Design Tudakozó, fotó: Babai Csaba/Flashback

(forrás: obuda.hu)