Földterületek bérbeadása kérdések-válaszok

– Hogyan lehet önkormányzati tulajdonban lévő földterületet bérbe venni?

  1. Kérelem benyújtásával: igényét az Értékesítési, Helyiség- és Telekhasznosítási Osztályhoz, amely alapján kérelmező nyilvántartásba kerül. Az üres, vagy megüresedő földterületek a kérelmezőknek kerülnek felajánlásra.
  2. Bérbevételi felhívásra vonatkozó ajánlat benyújtásával: Időszakosan közzétett felhívásra, az ott megjelölt feltételekkel adható be ajánlat. A felhívás közzététele a honlapon történik.

(formanyomtatvány letöltési link)

– Mennyi időre köt szerződést az Önkormányzat?
– Külterületi, mezőgazdasági célú termőföld és művelés alól kivett terület esetében határozott időre, legfeljebb három év időtartamra jöhet létre. Belterületi hobbykert céljára történő bérbeadásnál szintén határozott időre, de kizárólag egy év időtartamra.

– Mennyi a bérleti díj?
– A bérleti díjakat minden évben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete határozza meg. A mértéke függ a földterület besorolásától (külterület vagy belterület), nagyságától, illetve a lakóhelytől. A 3. kerületi lakóhellyel rendelkező bérlőket bérleti díj kedvezmény illeti meg. Az aktuálisan fizetendő díjakat az önkormányzat tulajdonában álló egyes vagyontárgyak bérbeadásáról szóló 9/2015.(II.16) önkormányzati rendelet melléklete tartalmazza, mértékéről tájékozódjon munkatársunknál.

– Átadható-e a bérleti jog?
– A bérleti jog átadására a vonatkozó jogszabályok alapján nincs lehetőség.