Társasházi sikertörténet – kazáncsere és kéményfelújítás összefogással

Archív

2018 májusában, egy óbudai, 17 lakásos, egyedi fűtéses, általunk kezelt társasházban több tulajdonos szinte egyidőben jelezte, hogy komoly gond van a lakásokban közel húsz esztendeje működő gázkészülékekkel. A kihívott szerelők tájékoztatása alapján bizonyos alkatrészeket már nem lehetett beszerezni, még utángyártott változatban sem. A készülékek ugyan működhettek volna még ideig-óráig, de sem a teljesítményükre, sem a baleset-, és üzembiztonságukra nem vállaltak már garanciát. A gázkészülékek – már csak koruk miatt is – bizony megértek a cserére.

Az igazi problémát az jelentette, hogy az épületben lévő kazánok turbós készülékek voltak, helyettük a jogszabályok alapján már csak a korszerűbbnek számító kondenzációs készülékeket lehetett beüzemelni, a cseréhez viszont a több lakáshoz is csatlakozó teljes gyűjtőkéményt ki kellett volna bélelni. Ugyanakkor szabály az is, hogy az azonos gyűjtőkéménybe kötött készülékek nem lehetnek különböző rendszerűek, hiszen mindegyik más bélelést igényel. Így nem maradt más, mint az azonos kéményhez csatlakozó készülékek komplett cseréje. Mivel a hibás, régi kazánok különböző kéményekre voltak bekötve, a társasház számára a legjobb döntésnek végül az összes gázkészülék egyidejű cseréje bizonyult. Természetesen a felmerülő költségeket önerőből nem mindenki tudta vállalni, ezért számunkra olyan hosszútávú, állami kamattámogatással működő hitelkonstrukciót kerestünk, amely a közös költséget nem emelte meg jelentősen.

Az összefogásnak köszönhetően, a májusi probléma felvetéshez képest júliusban már közgyűlés szavazott az addigra bekért árajánlatok alapján. Augusztusban lebonyolítottuk a hitelfelvételt és szeptemberben megkezdődött a munka. A beruházás október közepén műszaki szempontból sikeresen lezárult. Mire 2018 őszén szükség lett a fűtésre, minden lakás vadonatúj készülékkel és biztonságban nézhetett a tél elé.

A társasház lakói a közös gondolkodás és összefogás mentén sok évre előre gondolva, eredményesen kezelték a helyzetet. Az eset számunkra is igen értékes, hiszen jó példája annak, amikor a tulajdonosok, a vállalkozók és a közös képviselő együtt gondolkodnak és tesznek a lakóközösségért.
Társaságunk az általunk jelenleg kezelt 70 társasház számára szakszerű, biztonságos, pénzügyileg is eredményes hátteret biztosít. Szakmai tapasztalatunk, elkötelezettségünk, gazdasági hátterünk és kimagaslóan magas szakmai felelősségbiztosításunk (50.000.000,- Ft) mindehhez megfelelő keretet ad.

Társasházi közösképviseleti tevékenységünk részletes bemutatása ezen az oldalon olvasható: https://ovzrt.hu/szolgaltatasaink/tarsashazi-kozoskepviseleti-osztaly/